Erekcijska disfunkcija

 

 Svakoga dana sve više muškaraca odlučuje potražiti pomoć zbog poremećaja o kojemu se do prije nekoliko godina vrlo malo znalo, a još manje govorilo. U prošlosti najčešće sveden pod zajednički nazivnik i nazivan impotencijom, u posljednjih nekoliko godina taj je poremećaj jasnije identificiran pod nazivom erekcijska disfunkcija.

Problemi u spolnom životu muškaraca kroz veći dio povijesti smatrani su tabu-temom, a rijetki su bili muškarci koji bi s liječnikom otvoreno porazgovarali o postojećem seksualnom problemu ili spolnoj nemoći te zatražili savjet ili liječenje. I danas, posebice u patrijarhalnim društvima, kod muškaraca postoji blokada kada treba progovoriti o vlastitoj spolnosti. Svaku slabost na tom polju mnogi muškarci još uvijek shvaćaju kao dovođenje u pitanje vlastite muškosti, te kao priznavanje slabosti i nesposobnosti. Srećom, svijest muškaraca o ovome problemu u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila i tek sada liječnici su dobili bolji uvid u učestalost pojave erekcijske disfunkcije kod muškaraca.
sex shop
Što je erekcijska disfunkcija?

Erekcijska disfunkcija (ED) predstavlja trajnu ili povremenu nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije prikladne za kvalitetan spolni odnos. Termin "erekcijska disfunkcija" predstavlja točniji termin od impotencije, budući da mnogi sterilnost, probleme s ejakulacijom, postizanjem orgazma ili pak manjak snage i spolne moći također smatraju impotencijom.

Muškarci koji pate od erekcijske disfunkcije u nemogućnosti su postići erekciju i zadržati je dovoljno jakom do kraja spolnog odnosa. Takvo stanje ne smatra se normalnim ni u kojem životnom dobu, te ga je potrebno liječiti. Prema mnogim istraživanjima, čak 90 posto muškaraca do četrdesete godine života barem jednom osjeti simptome erekcijske disfunkcije.

Što uzrokuje ED?

Kako bismo najbolje shvatili uzroke ED, potrebno je shvatiti procese u organizmu koji predstoje postizanju erekcije. Unutrašnjost penisa sastoji se od tri cilindrične strukture. Dvije predstavljaju šupljikavo tijelo penisa (lat. corpora cavernosa), valjkaste tvorbe sačinjene od erektilnog tkiva isprepletenog krvnim žilama. Između njih nalazi se spužvasto tkivo (lat. corpus spongiosum) unutar kojega se nalazi i mokraćna cijev ili uretra, koja služi za izlučivanje urina i sperme.

Erekcija započinje u mozgu, gdje započinje spolna uzbuđenost. Iz mozga kreću živčani signali, koji zatim preko leđne moždine dolaze do završetaka živčanih vlakana u penisu, koja pak "narede" krvnim žilama da se opuste, prošire i propuste krv u penis što rezultira erekcijom. Kako krv nadire u šupljikavo tijelo, prazan prostor se širi i stvara pritisak na žile koje služe za otjecanje krvi. Taj pritisak zatvara krvne žile i sprjčava otjecanje krvi. Budući da više krvi dolazi u penis nego što iz njega izlazi, penis se ukrućuje i nastaje erekcija. Nakon orgazma, pritisak na krvne žile prestaje i krv se ispušta iz penisa čime erekcija i prestaje.Kao što možemo vidjeti, erekcija predstavlja vrlo složen proces u koji su uključeni mozak, krvne žile, živci i glatko mišićno tkivo unutar penisa. Ukoliko bilo koja od navedenih karika ne obavlja svoj posao na pravilan način, muškarac možda neće biti u stanju postići ili održati erekciju. Tada nastupa stanje koje nazivamo erekcijska disfunkcija. Sada kada smo se detaljnije upoznali s procesom erekcije, vratimo se njenim uzrocima. Malo je poznata činjenica da gotovo 90 posto uzroka ED-a otpada na neki fizički poremećaj u organizmu. Samo desetak posto otpada na psihološke uzroke, a i oni su često samo rezultat nekog već postojećeg fizičkog problema.
sex shop
Različiti fizički uzroci ED-a mogu se svrstati u tri osnovne grupe problema:

    Nedovoljan dotok krvi u penis - ovakvo stanje može biti uzrokovano mnogim bolestima ili stanjima, a jedno od najčešćih je ateroskleroza, odnosno zakrčenje krvnih žila. Erekcijska disfunkcija često predstavlja jedan od prvih simptoma ove bolesti. Ateroskleroza može biti uzrokovana dijabetesom, visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom ili pušenjem.
    Krv se ne zadržava u penisu - muškarci s ovim problemom ne mogu održati erekciju tijekom spolnog odnosa, budući da se krv ne zadržava u penisu nego otječe iz njega. Ovakav problem može biti rezultat oštećenja glatkog mišićnog tkiva u penisu.
    Živčane poruke poslane iz mozga i leđne moždine ne dopiru do penisa - ukoliko živčana stimulacija ne stiže do penisa može se javiti problem s erekcijom. Ovakav problem mogu uzrokovati mnoge bolesti, uključujući dijabetes, Parkinsonovu bolest ili multiplu sklerozu. Ozljede ili kirurški zahvati na penisu ili zdjelici također mogu oštetiti živčana vlakna i prekinuti normalan prijenos informacija do penisa.

Erekcijska disfunkcija može biti rezultat mnogih bolesti, kao što su:

    Bolesti bubrega - bolesti bubrega mogu uzrokovati kemijske promjene u vašem organizmu, koje zatim utječu na razinu hormona, cirkulaciju, funkciju živaca i razinu energije. U mnogim slučajevima ove promjene uzrokovat će promjenu u seksualnom porivu muškarca ili njegovim seksualnim mogućnostima. Neki lijekovi koji se koriste u liječenju bolesti bubrega također mogu uzrokovati ED.
    Bolesti krvnih žila - uključuju već spomenutu aterosklerozu, visok krvni tlak i visoku razinu kolesterola u krvi. Ove bolesti odgovorne su za čak 70 posto slučajeva erekcijske disfunkcije, budući da sprečavaju normalan protok krvi u mozak, srce i penis.
    Dijabetes - može uzrokovati oštećenja na živcima i arterijama koja zatim mogu otežavati postizanje erekcije. Otprilike 35 do 50 posto muškaraca koji pate od dijabetesa također imaju problema i s erekcijskom disfunkcijom.

Osim spomenutih, postoji još mnoštvo drugih fizičkih uzroka erekcijske disfunkcije. Među njima valja spomenuti kirurške zahvate, ozljede, hormonalne neravnoteže, konzumaciju alkohola, cigareta i droga, kao i velik broj lijekova koji kao nuspojavu mogu imati pojavu erekcijske disfunkcije (najčešće lijekovi za liječenje visokog krvnog tlaka, depresije i alergije). Spomenuli smo i psihološke uzroke erekcijske disfunkcije, koji su rijetki, ali postoje. Kako normalan spolni život zahtijeva da um i tijelo rade zajedno, tako mnogi emocionalni ili psihološki problemi mogu dovesti do poteškoća u postizanju erekcije. Često su ti psihološki problemi i uzrokovani upravo erekcijskom disfunkcijom i nezadovoljstvom koje ona stvara.

Problemi sa erekcijom

 

 

Problemi sa erekcijom

Brojni mentalni i fizički faktori utiču na potenciju. Kada vam muškost otkaže poslušnost, pobrinite se prvo da u konsultaciji s urologom isključite sve fizičke faktore. Ako se problem nastavi, probajte produženom predigrom uz obavezan razgovor s partnerkom. A tu su i provereni narodni lekovi...

Dijagnostikujte problem

Zdravi muškarci normalno imaju nekoliko erekcija tokom noćnog sna. Lekari imaju aparate da bi to ispitali, ali evo jednostavnog načina da to sami utvrdite. Pre nego što odete na spavanje, uzmite jednoslojnu papirnu maramicu, isecite jednu traku i obmotajte je ralativno čvrsto oko svog penisa. Spojte njene krajeve. Ako je ujutro papir pocepan, moguće ja da ste imali noćnu erekciju. To su dobre vesti - to znači da nemate fizički problem, već samo treba da se izborite sa psihološkim problemima.
sex shop
Seks nije obaveza

Ukoliko nije u pitanju neki organski uzrok, izostanak erekcije kod muškarca može biti povezan sa umorom, stresom, nedostatkom uzbuđenja, psihološkim uzrocima.

- Često muškarci misle da moraju imati seksualni odnos, čak i kada im nije do toga. Misle da partnerka to očekuje od njih. Ovo nije tačno, naravno. Ako im nije do seksa, ne moraju da forsiraju sebe na nešto što ne žele. Dobro je i da uzmu u obzir da je tokom seksualnog odnosa partnerki veoma važna predigra. Ukoliko ne mogu da postignu erekciju, mogu da produže predigru, što će povećavati i njihovo i partnerkino uzbuđenje – kaže za „Alo!“ psihoterapeut Danijela Stojanović.

Svakom može da se desiUkoliko imate neke probleme i brige, potrebno je da ih ostavite po strani. Teško je ne misliti na nešto, ali se može misliti na nešto drugo. Dobro je čak tokom odnosa ne misliti ni na šta posebno. Dovoljno je fokusirati se na ono što osećate u telu.

- Može se reći da nema muškarca koji nekada nije imao izostanak erekcije. Ukoliko je ovo učestalo, muškarac o ovom problemu može najpre porazgovarati s partnerkom i reći joj kako se oseća. Partnerski odnos čine mnoge stvari, a ne samo seks. Opuštanje, atmosfera razumevanja, produžena predigra i prestanak zabrinjavanja oko ovoga su načini za prevazilaženje problema - savetuje psihoterapeut.

Korisni saveti

Pazite na svoju telesnu težinu. Vežbanje pomaže da se izbegne pojava prekomerne telesne težine, poboljša protok krvi celim organizmom, povećava energiju i smanjuje stres. Bavite se pešačenjem, trčanjem, plivanjem ili igranjem tenisa.

Siđite sa sedla. Ako ste vozač bicikla, budite obazrivi. Previše vožnje ili vožnje na pogrešnom sedištu može oštetiti osetljive nerve i krvne sudove u delu tela na kome sedite.

Ostavite pušenje. Ako koristite duvan u bilo kom obliku, ostavite ga odmah. Nikotin izaziva skupljanje krvnih sudova, slabeći tako cirkulaciju. To znači da manje krvi može dospeti do vašeg penisa.
sex shop
Smanjite nivo stresa. Anksioznost i ljutnja ne unapređuju okvir uma potreban za seks - još gore – anksioznost uzrokuje da vaš organizam proizvodi oblik adrenalina koji ometa fizički proces koji je u pozadini erekcije.

Odmarajte se i opuštajte. Probajte da spavate najmanje šest do osam sati tokom noći. Umor definitivno umanjuje vašu sposobnost postizanja erekcije. Ako imate problema da se opustite, probajte neku vrstu tehnika relaksacije, kao što su joga ili meditacija.

Njegove tajne erogene zone

 

 

Znate kako da obradite njegovo telo, ali da li znate kako ono radi? Da biste mu pružile maksimalno zadovoljstvo ključno je dobro poznavanje muške biologije. Ako bolje upoznate fiziologiju partnerovog tela, oboje ćete više uživati. Ako budete razumele reakcije njegovog tela na određene dodire, i savladale načine da izazovete takve reakcije, bićete u stanju da mu priuštite vrhunske užitke. Pročitajte šta smo saznali... a onda probajte da lično u praksi proverite rezultate našeg istrazivanja
Kremaster mišić

Penis nije jedini deo muškog tela koji doživljava „uspone i padove“. Kremaster mišić, koji se od unutrašnje strane skrotuma proteže do prepona, kontroliše kontrakcije testisa. Funkcioniše poput užeta za bandži skokove, kontrahujući testise na gore kao reakciju na hladnoću i opuštajući ih pri promeni temperature.

Kako ga iskoristiti: Ovaj magični mišić reaguje i na seksualnu stimulaciju, izazivajući kontrakciju testisa kada je muškarac pred vrhuncem. Što je on bliži klimaksu, testisi su mu stegnutiji. Shodno tome, povlačenje testisa naniže usred ljubavnog zanosa odlaže ejakulaciju, produžujući mu tako zadovoljstvo.
sex shop
Zato iskoristite blagodeti majke prirode - i priuštite svom dragom orgazam koji će ga lansirati među zvezde - tako što ćete se suprotstaviti sili gravitacije i nežno mu povlačiti testise dok ga oralno zadovoljavate (kada imate sjajan pristup). Najpre mu stimulišite unutrašnju stranu butina jezikom. Zatim uzmite penis u usta, obuhvatite testise rukom i povlačite ih od tela. Počnite veoma nežno i pitajte partnera koliko jako povlačenje mu prija. Uhvatite ritam, koristeći obe ruke i usklađujući rad ruku sa pokretima usta, kako biste mu bukvalno udvostručile užitak.
ProstataNajverovatnije znate da muškarci imaju nešto što se zove prostata, ali verovatno niste znale da ona može biti izvor neslućenih užitaka. Ova žlezda veličine oraha je smeštena uz uretru i možemo je nazvati muškom G-tačkom. Njena funkcija je da luči tečnost koja čini deo semene tečnosti, a kada se stimuliše, ova grudvica puna nervnih završetaka može da izazove snažan talas slasti.

 Kako je iskoristiti: Ovu unutrašnju bombu blaženstva možete da detonirate stimulacijom okolnog tkiva, takozvanog corpus cavernosa, koji čine dve šupljine unutar sunđerastog erektivnog tkiva penisa. Zamislite ih kao par sunđera u obliku cevčica u kojima se kada je muškarac uzbuđen povećava priliv krvi (izazivajući erekciju).

Pošto se corpus cavernosa nalazi pored prostate, manuelnim stimulisanjem penisa možete ujedno stimulisati i ovu njegovu G-tačku. Obuhvatite penis rukom i povlačite na dole, prema korenu, umesto da izvodite uobičajene goredole pokrete. Povlačenjem na dole ćete postići da ona dva cevasta sunđerčića nežno dodiruju prostatu. To je kao da ste mu priuštile unutrašnju erotsku masažu.
Usne

Naravno, ljubljenje je jako seksi, ali možda vam nikada nije palo na pamet da su usne jedan od delova njegovog tela koji mu može doneti najviše zadovoljstva. Jer, nežna koža usana je bogata nervnim završecima. Osim toga, izuzetno je tanka tako da je splet nerava bliže površini, što je čini osetljivijom na stimulaciju.

Kako ih iskoristiti: Pre nego što mu priuštite strasan i vlažan poljubac, začikavajte ga ljubeći ga svuda osim po usnama. Ljubite ga po celom licu i vratu dok mu uzbuđenje raste. Kada ga toliko izludite da gori od želje da snažno prisloni svoje usne na vaše, pojačajte stimulaciju kombinujući pokrete. Liznite mu usne kao da ližete sladoled, sisajte mu vrh jezika i ovlaš mu dodirnite usne svojim usnama. Kako uzbuđenje raste, priliv krvi u usne se povećava, čineći ih senzitivnijim. A ako budete naizmenično koristile vrh i donju stranu jezika, celo telo će mu protresti snažni žmarci zadovoljstva. Različiti osećaji donose faktor iznenađenja, a to pojačava uzbuđenje. Još jedan trik sa usnama: Uzmite u usta njegovu donju usnu i vrhom jezika ližite prevoj između usta i brade. Ovo područje je iznenađujuće osetljivo, a često je zanemareno, što ga čini utoliko prijemčivijim za užitke.
Bradavice

Cosmo vas je već upoznao sa činjenicom da su i muške bradavice krcate nervnim završecima i stoga predstavljaju osetljivu erogenu zonu. Ali neke od vas im možda još uvek ne posvećuju odgovarajuću pažnju. Ne zaboravite, ono što je bitno je kako ih obrađujete. Kada se na pravi način stimulišu, ovi erogeni ‘dugmići’ šalju mozgu vibracije zadovoljstva na isti način na koji to čine genitalije.

Kako ih iskoristiti: Da bi mu bradavice - kao i ostatak tela - drhtali od zadovoljstva, igrajte se sa njima dok vodite ljubav u pozi „žena odozgo“. Počnite suzdržano i gradite uzbuđenje tako što ćete mu prelaziti kažiprstom preko grudi praveći male krugove oko bradvica, ali ne dodirujući ih. Zatim klizite rukom niz jednu stranu grudnog koša, duž rebarnog luka, preko donjih stomačnih mišića - sve do mesta gde počinju pubične malje, a zatim skrenite na gore i vratite se drugom stranom grudnog koša. Opet se posvetite njegovim ukrućenim bradavicama praveći male krugove oko njih. Samo ovoga puta idite pravo u centar.

 sex shop


Lagano se igrajte vrhom prsta oko bradavica i areola da biste ga što više uzbudile. A zatim mu još više ubrzajte puls počastivši ga akcijom u koju ćete uključiti i usta. Vrh prsta zamenite vrhom jezika. Počnite najpre da ližete spoljnu ivicu areola, a zatim se probijajte ka centru, praveći sve manje i manje krugove. Dodatno mu raspalite strasti povremenim sisanjem, čak i grickanjem ukrućenih bradavica. Obuhvatite ih usnama i sisajte, nežno grickajte, lagano gladite jezikom, a zatim ih poljubite. S vremena na vreme se odmaknite i samo ih lagano češkajte kosom ili ovlaš dodirujte usnama, grejući ih naizmenično svojim toplim dahom.“ Ovi trikovi će ga totalno raspametiti.
Perineum

Već ste čule za perineum, deo kože između genitalija i anusa obdaren orgazmičkim potencijalima. Perineum je pun nervnih završetaka koji, ako se stimulišu na pravi način, mogu da donesu ‘eksploziju’ strasti.

Kako ga iskoristiti: Ono što možda niste znale je da je najbolji pristup ovom raskršću nerava upravo u misionarskoj pozi, u kojoj lako možete da ga „prihvatite“ između nogu. Kada bude pred „tačkom pucanja“, nežno pritisnite perineum zglobom kažiprsta. Taj deo je toliko osetljiv da je najbolje da koristite zglob prsta da ga ne biste slučajno ogrebale noktom. Da biste ga bacile u trans, menjajte pravac kretanja i jačinu pritiska. Kada više puta dodirujete samo jednu tačku, nervni završeci ‘otupe’ i prestaju da šalju signale užitka. Zato ga prvo mazite u pravcu kazaljke na satu, zatim u suprotnom pravcu; potom masirajte gore-dole i tako dalje. Kombinujući različite pokrete držaćete ga na ivici pucanja, a čitav nervni sistem postaće mu osetljiviji. Kada bude spreman za „eksploziju“, pritisnite ovo jezgro receptora za uživanje malo jače da biste mu priuštile vrhunski orgazam.

Saveti za snažniji orgazam!

 

 

 

 Za početak, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari:
    Vi ste sami mera orgazmičkog uspeha; da li ste srećni, je ono šo je važno.
    Ne postoji ispravan način za postizanje orgazma; šta god funkcioniše u vašem slučaju je dovoljno dobro.
    Ako je osećaj dobar, a niko nije povređen uradili ste pravu stvar; ne postoji ništa pogrešno kada je u pitanju orgazam.
    Ako sve ovo imate na umu, pogledajte naše savete za dostizanje boljeg orgazma!


1. Počnite sa disanjem

Disanje je osnova za orgazam koji ćete doživeti celim telom! Počnite da obraćate pažnju na disanje tokom seksa. Da li primećujete da zadržavate dah? Da li ste primetili da se disanje menja od sporog i dubokog ka brzom i plitkom?
Savet: Eksperimentišite sa dubinom i brzinom disanja. Pokušajte namerno da promenite ritam, kada osetite da se bližite orgazmu. Neki ljudi kažu da duboko disanje pred vrhunac dovodi do povećanog osećaja orgazma u drugim delovima tela, a ne samo u genitalijama.
sex shop
2. Pokrećite telo

Pokretanje tela se može činiti kao očigledna komponenta seksa, ali kada dođe do orgazma, mnogo od nas imaju običaj da se stegnu i zadrže mišiće gotovo nepomičnim. Moguće je promeniti orgazam, ako promenite način na koji se pomerate. Za početak obratite pažnu na pokrete tokom seksa.
Savet: Eksperimentišite sa raznim pokretima. Možete to raditi tokom mastrubacije ili sa ugašenim svetlom, ako se osećate nelagodno. Pomerajte kukove na različite načine, a pokušajte i sa drugim delovima tela – rukama, nogama. Obratite pažnju na to da li neki od ovih pokreta daju naročito dobar osećaj.

 


3. Pronađite tačku ključanja, a onda je odložite
Mnogi od nas su toliko opsednuti orgazmom da stalno žure, ne bi li ga što pre doživeli. Ipak, sporo podizanje uzbuđenja može dovesti do mnogo intenzivnjeg osećaja, nego orgazam na brzaka. Počnite od toga što ćete pronaći tačku ključanja – momenat u kome vrhunac postaje neizbežan.
Savet: Produžite period pre vrhunca. To je mnogo lakše da pokušate tokom mastrubacije. Kada osetite da ste blizu, usporite pokrete. Nastavite stimulaciju, ali se ipak za korak udaljite od orgazma. Pokušajte to nekoliko puta pre nego što se prepustite čarima vrhunca.

 

 4. Vežbajte mišiće karlice
Jačanje takozvanih PC mišića (onih koje koristimo kada želimo da zadržimo mokraću) može da dovede do intenzivnijeg osećaja tokom orgazma. Pretpostavljamo da ste čuli za Kegelove vežbe – e pa njih ne praktikuju samo žene nakon porođaja, već i one koje žele veći užitak u seksu.
Savet:  Vrlo je jednostavno - stežite i opuštajte mišiće. Ponavljajte do svakog dana i povećavajte postepeno broj kontrakcija. Ova vežba može da pomogne i muškarcima da duže zadrže erekciju, pa ako imte partnera, možete mu predložiti i da vežbate zajedno.

5. Mislite globalno

Ako tražite jači orgazam morate da razmištaljate dalje od genitalja. Vaše telo je puno nerava koji samo čekaju da budu pokrenuti. Ako, na primer, stimulišete bradavice dok doživljavate vrhunac možete iskusiti daleko intenzivniji užitak.
Savet: Sledeći put kada budete imali seks, sami ili sa partnerom, posvetite vreme drugim delovima tela. Ne mojte o tome misliti samo kao o predigri, već se zaista fokusirajte na to šta vam daje prijatan osećaj. Eksperimetišite sa različitim načinima i intenzitetom dodira.

6. Stegnite i opustite

Kada doživljavate orgazam mišići celog vašeg tela su uključeni. Počnite od toga što ćete identifikovati delove tela koji se stežu i opuštaju za pre, za vreme i posle orgazma.
Savet: Ako osetite da mnogo naprežete mišiće dok doživljavate orgazam, pokušajte da se opustite. Ako stežete samo neke grupe mišića, probajte za promenu da stegnete neke druge. Igrajte se tako što ćete mišiće stegnuti na nekoliko sekundi, pa opustiti. Vidite kakav je osećaj i da li vam se nešto od toga posebno dopada.

7. Dobre fantazije i loše fantazije

 

Ako ste neko ko se teško uzbuđuje, fantazija može biti odlučujući prvi korak. Ali, neki od nas maštarije koriste da bi odlutali van svoje spavaće sobe, a to nas ometa da se posvetimo onome što zaista osećamo.
Savet: Ako se obično oslanjate na fantazije, probajte za promenu da ne zamišljate ništa, već se fokusirajte na osećaje. Ako nikada niste sebi dozvolili da vam mašta odluta, pokušajte to da biste otkrili do kakvog orgazma će vas dovesti ovakav način uzbuđivanja.
sex shop
8. Igrajte se igračkama
Seksi igračke, a naročito vibratori, mogu vas na najbrži i najlakši način dovesti do orgazma, a taj orgazam se može vrlo razlikovati od onog koji postižete bez njih. Igračke nisu ključne za dobar seks i snažan orgazam, ali zato mogu uneti zabavu i novine u vaš seksualni život.
Savet: Igračke su naročito dobre za solo igre, jer uz njih možete lakše otkriti šta vam se dopada.

9. Budite vlažni

 

 Ako vibratori nisu baš za vas, probajte da koristite vodu. Snažan mlaz vode iz tuša ili česme vam pruža snažnu i konstantnu stimulaciju, koja može biti veoma različita od stimulacije rukom, na primer.
Savet:  Probajte seks ili masturbaciju u kadi, Još jedna prednost toga je što će vas osloboditi briga o čistoći.

10. Vodite računa o zdravlju

Osim redovnih pregleda, poseta lekaru može da posluži i da porazgovarate sa njim o bilo čemu što vas muči. Ukoliko imate problem sa doživljavanjem orgazma, posavetujte se bez stida i ustručavanja sa vašim doktorom.

Čestitamo

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.