Petak, Novembar 29, 2013

Erekcijska disfunkcija

 

 Svakoga dana sve više muškaraca odlučuje potražiti pomoć zbog poremećaja o kojemu se do prije nekoliko godina vrlo malo znalo, a još manje govorilo. U prošlosti najčešće sveden pod zajednički nazivnik i nazivan impotencijom, u posljednjih nekoliko godina taj je poremećaj jasnije identificiran pod nazivom erekcijska disfunkcija.

Problemi u spolnom životu muškaraca kroz veći dio povijesti smatrani su tabu-temom, a rijetki su bili muškarci koji bi s liječnikom otvoreno porazgovarali o postojećem seksualnom problemu ili spolnoj nemoći te zatražili savjet ili liječenje. I danas, posebice u patrijarhalnim društvima, kod muškaraca postoji blokada kada treba progovoriti o vlastitoj spolnosti. Svaku slabost na tom polju mnogi muškarci još uvijek shvaćaju kao dovođenje u pitanje vlastite muškosti, te kao priznavanje slabosti i nesposobnosti. Srećom, svijest muškaraca o ovome problemu u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila i tek sada liječnici su dobili bolji uvid u učestalost pojave erekcijske disfunkcije kod muškaraca.
sex shop
Što je erekcijska disfunkcija?

Erekcijska disfunkcija (ED) predstavlja trajnu ili povremenu nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije prikladne za kvalitetan spolni odnos. Termin "erekcijska disfunkcija" predstavlja točniji termin od impotencije, budući da mnogi sterilnost, probleme s ejakulacijom, postizanjem orgazma ili pak manjak snage i spolne moći također smatraju impotencijom.

Muškarci koji pate od erekcijske disfunkcije u nemogućnosti su postići erekciju i zadržati je dovoljno jakom do kraja spolnog odnosa. Takvo stanje ne smatra se normalnim ni u kojem životnom dobu, te ga je potrebno liječiti. Prema mnogim istraživanjima, čak 90 posto muškaraca do četrdesete godine života barem jednom osjeti simptome erekcijske disfunkcije.

Što uzrokuje ED?

Kako bismo najbolje shvatili uzroke ED, potrebno je shvatiti procese u organizmu koji predstoje postizanju erekcije. Unutrašnjost penisa sastoji se od tri cilindrične strukture. Dvije predstavljaju šupljikavo tijelo penisa (lat. corpora cavernosa), valjkaste tvorbe sačinjene od erektilnog tkiva isprepletenog krvnim žilama. Između njih nalazi se spužvasto tkivo (lat. corpus spongiosum) unutar kojega se nalazi i mokraćna cijev ili uretra, koja služi za izlučivanje urina i sperme.

Erekcija započinje u mozgu, gdje započinje spolna uzbuđenost. Iz mozga kreću živčani signali, koji zatim preko leđne moždine dolaze do završetaka živčanih vlakana u penisu, koja pak "narede" krvnim žilama da se opuste, prošire i propuste krv u penis što rezultira erekcijom. Kako krv nadire u šupljikavo tijelo, prazan prostor se širi i stvara pritisak na žile koje služe za otjecanje krvi. Taj pritisak zatvara krvne žile i sprjčava otjecanje krvi. Budući da više krvi dolazi u penis nego što iz njega izlazi, penis se ukrućuje i nastaje erekcija. Nakon orgazma, pritisak na krvne žile prestaje i krv se ispušta iz penisa čime erekcija i prestaje.Kao što možemo vidjeti, erekcija predstavlja vrlo složen proces u koji su uključeni mozak, krvne žile, živci i glatko mišićno tkivo unutar penisa. Ukoliko bilo koja od navedenih karika ne obavlja svoj posao na pravilan način, muškarac možda neće biti u stanju postići ili održati erekciju. Tada nastupa stanje koje nazivamo erekcijska disfunkcija. Sada kada smo se detaljnije upoznali s procesom erekcije, vratimo se njenim uzrocima. Malo je poznata činjenica da gotovo 90 posto uzroka ED-a otpada na neki fizički poremećaj u organizmu. Samo desetak posto otpada na psihološke uzroke, a i oni su često samo rezultat nekog već postojećeg fizičkog problema.
sex shop
Različiti fizički uzroci ED-a mogu se svrstati u tri osnovne grupe problema:

    Nedovoljan dotok krvi u penis - ovakvo stanje može biti uzrokovano mnogim bolestima ili stanjima, a jedno od najčešćih je ateroskleroza, odnosno zakrčenje krvnih žila. Erekcijska disfunkcija često predstavlja jedan od prvih simptoma ove bolesti. Ateroskleroza može biti uzrokovana dijabetesom, visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom ili pušenjem.
    Krv se ne zadržava u penisu - muškarci s ovim problemom ne mogu održati erekciju tijekom spolnog odnosa, budući da se krv ne zadržava u penisu nego otječe iz njega. Ovakav problem može biti rezultat oštećenja glatkog mišićnog tkiva u penisu.
    Živčane poruke poslane iz mozga i leđne moždine ne dopiru do penisa - ukoliko živčana stimulacija ne stiže do penisa može se javiti problem s erekcijom. Ovakav problem mogu uzrokovati mnoge bolesti, uključujući dijabetes, Parkinsonovu bolest ili multiplu sklerozu. Ozljede ili kirurški zahvati na penisu ili zdjelici također mogu oštetiti živčana vlakna i prekinuti normalan prijenos informacija do penisa.

Erekcijska disfunkcija može biti rezultat mnogih bolesti, kao što su:

    Bolesti bubrega - bolesti bubrega mogu uzrokovati kemijske promjene u vašem organizmu, koje zatim utječu na razinu hormona, cirkulaciju, funkciju živaca i razinu energije. U mnogim slučajevima ove promjene uzrokovat će promjenu u seksualnom porivu muškarca ili njegovim seksualnim mogućnostima. Neki lijekovi koji se koriste u liječenju bolesti bubrega također mogu uzrokovati ED.
    Bolesti krvnih žila - uključuju već spomenutu aterosklerozu, visok krvni tlak i visoku razinu kolesterola u krvi. Ove bolesti odgovorne su za čak 70 posto slučajeva erekcijske disfunkcije, budući da sprečavaju normalan protok krvi u mozak, srce i penis.
    Dijabetes - može uzrokovati oštećenja na živcima i arterijama koja zatim mogu otežavati postizanje erekcije. Otprilike 35 do 50 posto muškaraca koji pate od dijabetesa također imaju problema i s erekcijskom disfunkcijom.

Osim spomenutih, postoji još mnoštvo drugih fizičkih uzroka erekcijske disfunkcije. Među njima valja spomenuti kirurške zahvate, ozljede, hormonalne neravnoteže, konzumaciju alkohola, cigareta i droga, kao i velik broj lijekova koji kao nuspojavu mogu imati pojavu erekcijske disfunkcije (najčešće lijekovi za liječenje visokog krvnog tlaka, depresije i alergije). Spomenuli smo i psihološke uzroke erekcijske disfunkcije, koji su rijetki, ali postoje. Kako normalan spolni život zahtijeva da um i tijelo rade zajedno, tako mnogi emocionalni ili psihološki problemi mogu dovesti do poteškoća u postizanju erekcije. Često su ti psihološki problemi i uzrokovani upravo erekcijskom disfunkcijom i nezadovoljstvom koje ona stvara.

besplatne sms poruke i čestitke [Odgovori]

moguće sasvim

Comment by Alhemija (12/29/2013 22:45)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me